+1-888-365-2779
Try Now
More in this section

Forums / Deployment / 'ProfileCommon' could not be found

'ProfileCommon' could not be found

8 posts, 0 answered
  1. Stephan
    Stephan avatar
    1 posts
    Registered:
    09 Jul 2007
    09 Jul 2009
    Link to this post
    Hi there,

    I'm using Sitefinity 3.6

    On my local machine everything works fine, but on the webserver there is a problem with the Profile provider.
    When I disable the profile provider there is no problem, except of course I cannot add new users etc..

    The error message is: 
    Description:An error occurred during the compilation of a resource required to servicethis request. Please review the following specific error details and modify yoursource code appropriately.

    Compiler Error Message: CS0246: Thetype or namespace name 'ProfileCommon' could not be found (are you missing ausing directive or an assembly reference?)


    regards Stephan
  2. Parvan
    Parvan avatar
    151 posts
    Registered:
    24 Sep 2012
    13 Jul 2009
    Link to this post
    Hello Stephan,

    The ProfileCommon class is generated at runtime and it is holding the profile data for a user. The problem comes from the disabling of the profile. The FirstName and LastName of the user are stored in the profile. And that is why the profile must be enabled in order to work with users.

    Is your project running in Medium trust? Could you please show us the whole stack trace?

    Kind regards,
    Parvan
    the Telerik team

    Instantly find answers to your questions on the new Telerik Support Portal.
    Check out the tipsfor optimizing your support resource searches.
  3. Corby Bender
    Corby Bender avatar
    16 posts
    Registered:
    05 Jan 2010
    12 Jan 2011
    Link to this post
    I'm trying to update a Sitefinity 3.7 site to use the Sitefinity 3.7 SP4 (so I can then update that using the migration tool here http://sitefinitymigration.codeplex.com/, which requires 3.7 SP4 to work).

    Following the instructions found here, http://www.sitefinity.com/devnet/upgrade-instructions.aspx, I've got everything put in place and have attempted to build.  The 6 errors I get back all relate to "ProfileCommon" being missing.  If what you stated above would fix my problem, how does one go about re-enabling a disabled profile.  I don't see anything in the web.config so I'm not sure where to look.  Please advise and thank you!
  4. Ivan Dimitrov
    Ivan Dimitrov avatar
    16072 posts
    Registered:
    30 Sep 2016
    12 Jan 2011
    Link to this post
    Hello Stephan,

    Do you have these lines in the web.config?

    <profile defaultProvider="Sitefinity">  
          <providers>          
            <clear />
            <add name="Sitefinity" connectionStringName="DefaultConnection" applicationName="/" type="Telerik.DataAccess.AspnetProviders.TelerikProfileProvider, Telerik.DataAccess" />
          </providers>
          <properties>
            <add name="FirstName" />
            <add name="LastName" />
            <add name="Position" />
            <add name="Photo_Hidden" />
           ...
                 ....
          </properties>
        </profile>


    Greetings,
    Ivan Dimitrov
    the Telerik team
    Do you want to have your say when we set our development plans? Do you want to know when a feature you care about is added or when a bug fixed? Explore the Telerik Public Issue Tracking system and vote to affect the priority of the items
  5. Corby Bender
    Corby Bender avatar
    16 posts
    Registered:
    05 Jan 2010
    12 Jan 2011
    Link to this post
    Yes, that is in my original web.config file that i'm using for the project I'm trying to upgrade as well as the new_web.config I'm comparing it to for the SP4 upgrade.  It's there word for word.
  6. Corby Bender
    Corby Bender avatar
    16 posts
    Registered:
    05 Jan 2010
    12 Jan 2011
    Link to this post
    I found something that appears to be working.
    http://www.programgood.net/2010/08/07/SiteFinityAsAWebApplicationProject.aspx

    Where they commented out the ProfileCommon and replaced it with their WebProfile line below, it turns out we have a common library for our projects and it contains a WebProfile.  After I fixed the 6 references to ProfileCommon to use our library's xyzName.WebProfile, I can now build with no errors.  Tnx.
  7. Ivan Dimitrov
    Ivan Dimitrov avatar
    16072 posts
    Registered:
    30 Sep 2016
    12 Jan 2011
    Link to this post
    Hello Stephan,

    This works only if you use a web application, not a web.project. By default Web application is supported since Sitefinity 4.0 and we do not support web application in 3.x

    Kind regards,
    Ivan Dimitrov
    the Telerik team
    Do you want to have your say when we set our development plans? Do you want to know when a feature you care about is added or when a bug fixed? Explore the Telerik Public Issue Tracking system and vote to affect the priority of the items
  8. Travis
    Travis avatar
    10 posts
    Registered:
    13 Dec 2010
    13 Apr 2011
    Link to this post
    Great so what's the answer?
Register for webinar
8 posts, 0 answered