+1-888-365-2779
Try Now
More in this section

Forums / Sitefinity SDK / Module Install and Uninstall Issues

Module Install and Uninstall Issues

22 posts, 0 answered
  1. Phill Hodgkinson
    Phill Hodgkinson avatar
    362 posts
    Registered:
    10 Nov 2004
    17 Jan 2011
    Link to this post
    Hi there,

    I had been looking forward to the Products Module sample for quite some time now. After playing with it over the weekend I'm still not able to get it to install and the only thing I have done is move it from the Samples folder to my project folder and updated the project file so it will compile, yet it still won't install. The documentation that comes with it (the word doc in the actual sample folder) covers a lot of the elements that make up the module but it doesn't cover anything at all about installing it.

    Another issue that could possibly be related was that I had started a product module from scratch but put that on hold when you announced that a sample Products module would be available with the release. The issue now is I have a "Products" item under the Content menu that doesn't work as I attempted to uninstall the previous module by hitting the delete (trash icon) next to my old module. It's now partially uninstalled, how can I get rid of this completely to ensure that it's not interfering with my new module?

    Any help and more detailed documentation would be greatly appreciated. I'd also love an answer on my previous post about the Products module and if it's actually complete and has it been tested? There's all kinds of references to News so it seems like a bit of a hack job.

    Edit: A small update. I started from scratch with a clean test SF4 install and performed the same steps to add the Products Module. This time it installed, adding "Products" to the Content Menu. So I think my issue is that I need to know how to properly uninstall my previous attempt at a Products module so that this one will install. Can someone help out with proper steps for removing a module?

    Regards,
    Phill
  2. Dido
    Dido avatar
    149 posts
    Registered:
    24 Sep 2012
    19 Jan 2011
    Link to this post
    Hello Phill,

    There is currently no support in the API to uninstall a module.

    Basicallty, you have to delete everything you created during install.

    There is a little chance of collision, unless you have the old module registered in /SystemConfig/ApplicationModules.

    Greetings,
    Dido
    the Telerik team

    Check out Telerik Trainer, the state of the art learning tool for Telerik products.
  3. Phill Hodgkinson
    Phill Hodgkinson avatar
    362 posts
    Registered:
    10 Nov 2004
    19 Jan 2011
    Link to this post
    Hi Dido,

    So how do I go about deleting everything that was created in the install? To install my module I added it to System>ApplicationModules and to uninstall I hit the trash can next to the module. It removed it from that list but it's still listed in the Content Menu. I made the big mistake of not testing this first on my test site/database so I really need to know how to remove it from this current site as it's got weeks worth of content entered, the products module is the last step before I launch it.

    Can you provide me step by step process of ensuring a module is completely removed? From removing from settings, the config files, tables in the database and importantly from any menus.

    Thanks in advance.
    Phill

  4. Ivan Dimitrov
    Ivan Dimitrov avatar
    16072 posts
    Registered:
    25 Nov 2016
    19 Jan 2011
    Link to this post
    Hi Phill,

    This is a problem related to the fact that we don't have an uninstall procedure for the modules.We have a task logged for fixing this issue. Currently you can remove the module from SystemConfig.config located under App_Data/Sitefinity/Configuration folder. The first time you installed the module it is registered the in the backend, backend pages are created and the data is persisted in the database.  When you make application restart the application detects that thisbackend page exitst and doens't install it anymore. You have to manually delete this page from the Administration>Backend Pages menu


    Best wishes,
    Ivan Dimitrov
    the Telerik team

    Check out Telerik Trainer, the state of the art learning tool for Telerik products.
  5. Phill Hodgkinson
    Phill Hodgkinson avatar
    362 posts
    Registered:
    10 Nov 2004
    19 Jan 2011
    Link to this post
    Hi Ivan,

    Again, can you give me some steps on how to do this? When I go into my SF 4 (release version) admin, click on Administration > Backend Pages it takes me to a screen with a big warning and then I click OK to continue. After that it just takes me back to the Pages section of my regular content. How do I actually remove the menu item?

    I have to assume this is the one thing that's preventing my new module from installing and since I've done these steps previously clicking on the current "Products" item in the menu gives me an error so I have to find a way to remove this. Can I do it manually? Could you point me to the table in the database that would have this field?

    Thanks again.
    Phill
  6. Kiril
    Kiril avatar
    19 posts
    Registered:
    09 Dec 2008
    19 Jan 2011
    Link to this post
    Hi Phill

    You have to delete the references to the module from ~/App_Data/Sitefinify/Configuration/

    There are quite a few files that are modified by the module installation
    SystemConfig.config
    WorkflowConfig.config
    ContentViewConfig.config
    SecurityConfig.config

    and probably some others.

    Kiril Jovchev
    Software Architect
    UOMA OY | Merimiehenkatu 36 D | FI-00150 Helsinki | www.uoma.fi

  7. Phill Hodgkinson
    Phill Hodgkinson avatar
    362 posts
    Registered:
    10 Nov 2004
    19 Jan 2011
    Link to this post
    Hi Krili,

    Thanks for the help but I've checked all files and no references to "Products" remains yet it still appears in teh Content menu. I'm 99% sure this last bit that I can't remove is stored in the database. I'm just trying to get Telerik to tell me where to look.

    Thanks again,
    Phill
  8. Kiril
    Kiril avatar
    19 posts
    Registered:
    09 Dec 2008
    19 Jan 2011
    Link to this post
    Hi

    Did you try to recycle the application pool?

    //Kiril
  9. Phill Hodgkinson
    Phill Hodgkinson avatar
    362 posts
    Registered:
    10 Nov 2004
    19 Jan 2011
    Link to this post
    I've recycled app pool, rebooted machine, cleared browser cache, tried on browser that had never been to backend pages of this site before, still there... It's gotta be in the database somewhere, just what table and what field and can it be easily updated?

    p.
  10. lucky
    lucky avatar
    3 posts
    Registered:
    18 Jan 2011
    26 Jan 2011
    Link to this post
    Hello,

    to remove your module, first remove your module's reference in SystemConfig.config.
    After in your database, remove your module's tables.
    And at last, delete the module information in [sf_schema_versions] table.

    I don't know if it's a clean solution, but after you can re install your module with module's tables.
    :D
  11. Phill Hodgkinson
    Phill Hodgkinson avatar
    362 posts
    Registered:
    10 Nov 2004
    26 Jan 2011
    Link to this post
    Hi Lucky,

    Thanks for the tips but I've already removed the module from SystemConfig.config, removed the tables from the database and the "products" item is still in my Content menu. The sf_schema_versions table only has one entry which is Telerik.Sitefinity.Model, nothing relating to my attempt at a custom products module.

    Bump to Telerik... there has to be someone on the Sitefinity Team that knows where this data is stored and how to remove it, until you have GUI for removing a module can you not share it with us? It would be greatly appreciated!

    Regards,
    Phill
  12. Nikola
    Nikola avatar
    2 posts
    Registered:
    19 Dec 2006
    01 Feb 2011
    Link to this post
    Hi Phil,

    The Content menu is showing the Products because the backend pages created during module installation still exist. You have to delete those manually from Administration > Backend Pages.

    You still may end up with garbage in the meta fields table.

    Regards,
    Nikola
  13. Phill Hodgkinson
    Phill Hodgkinson avatar
    362 posts
    Registered:
    10 Nov 2004
    01 Feb 2011
    Link to this post
    Hi Nikola,

    Thanks for the response. So how can I safely clean up my database? I've now got a SF4 site in production that's missing a product module that was promised to the client because I'm not able to install my module. The site is populated with too many pages to start over (and again, it's live) so how do I clean up my SF 4 install so that I can install my custom module?

    I'm sure there have to be other users who would like to know and if they haven't hit this road block yet I'm sure they will eventually.

    Thanks,
    Phill
  14. Micke Palm
    Micke Palm avatar
    17 posts
    Registered:
    27 Aug 2012
    09 Feb 2011
    Link to this post
    Hi Phill,

    I have the same problem and I think I need to do a UnInstall class here. Unfortenly I don't get my module visible in the admin menu.

    Anyway so I found some info in these tables
    [@Name='sf_page_node' and @Schema='dbo']/Data
    [@Name='sf_page_node_attrbutes' and @Schema='dbo']/Data

    The problem is that they have relation between them so it hard to delete the posts.

    Shouldn't Telerik team have any UnInstall class to share with us?

    /Thanks
  15. Duneel
    Duneel avatar
    166 posts
    Registered:
    08 Dec 2010
    04 Apr 2011
    Link to this post
    Hi,

    I can't install more than ONE custom module on a single SF website. I believe it's an issue with Sitefinity. Does anyone of you came across such issue? The two custom modules were built in the same way as the Products module. Whichever the module installs first will get installed successfully but not the second one.

    Thanks,
    Duneel
  16. Nicolas
    Nicolas avatar
    156 posts
    Registered:
    19 Jan 2011
    04 Apr 2011
    Link to this post
    Hi,

    you can verify Guid in ProductsModule.cs, you probably keep the same and it can't install in database.

    Regards

    Nicolas
  17. Duneel
    Duneel avatar
    166 posts
    Registered:
    08 Dec 2010
    04 Apr 2011
    Link to this post
    Hi Nicolas,

    Yeah I verified that too. I'm using unique GUIDs in each module. And Install and InstallPages functions get executed without any errors.

    Thanks,
    Duneel
  18. Duneel
    Duneel avatar
    166 posts
    Registered:
    08 Dec 2010
    04 Apr 2011
    Link to this post
    Hi guys,

    No worries my problem is solved. I dont know exactly what was causing this issue. I copied the ProductsModule.cs into my module and changed and it installed properly.

    Thanks!
    Duneel
  19. William
    William avatar
    108 posts
    Registered:
    15 Feb 2011
    07 Apr 2011
    Link to this post
    Duneel,

    Now I'm running into the same issue (cannot install more than one custom module) and reinserting and changing that file did nothing.

    Anyone else run into this?

    - William
  20. George
    George avatar
    28 posts
    Registered:
    24 Sep 2012
    15 Apr 2011
    Link to this post
    Hi everyone,

    If you still have some issues with having more than one module installed, please make sure to get the 4.1 version (early next week) which has this kind of problems solved and ships with more stable modules and new features.

    Best wishes,
    George
    the Telerik team

    Explore the entire Telerik portfolio by downloading the Ultimate Collection trial package. Get now >>

  21. Jean
    Jean avatar
    90 posts
    Registered:
    06 Nov 2008
    06 May 2011
    Link to this post
    Hi There,

    I'm still having the same issue, even after upgrading to 4.1. Any ideas?

    Regards,
    Jean Erasmus
  22. Duneel
    Duneel avatar
    166 posts
    Registered:
    08 Dec 2010
    09 May 2011
    Link to this post
    Hi Jean,

    What kind of errors you are now experiencing? Can you post the Module.cs and Manager.cs files?

    Cheers,
    Duneel
22 posts, 0 answered