+1-888-365-2779
Try Now
More in this section

Forums / General Discussions / Content editor experience for an editor role?

Content editor experience for an editor role?

18 posts, 0 answered
  1. John
    John avatar
    51 posts
    Registered:
    11 Apr 2013
    08 Nov 2013
    Link to this post
    I have set up a content block to be editable for my "test Editor" role. When that user is logged in what should they expect to see as an editor for that role?

    My test user just sees the same page as everyone else. I would assume that they should get the inline editing icon at a minimum?

    How does the editor get to the edit mode?

    Is there a video or document addressing this?
    TIA

    pss I have found this link http://www.sitefinity.com/documentation/documentationarticles/user-guide/website-content/creating-and-editing-content-while-browsing-the-website
    The first paragraph explains exactly what I want to do by not having to go to the back end but then the next bullet point says the exact oposite, "To use inline editing, you must be logged in Sitefinity backend."
    These seem to be contradictory to each other??????
  2. Vassil Vassilev
     Vassil Vassilev avatar
    308 posts
    Registered:
    21 Jan 2015
    12 Nov 2013
    Link to this post
    Hello John,

    In Sitefinity you can set granular permissions. You can set permissions globally, per module or section or individual items and you can also set individual user or role permissions. For example, you can configure content editors to be able only to create and edit news and to upload documents, but only in certain libraries. You can also set two particular users to be able to approve and publish news.

    To set up different types of permissions follow these procedures:


    You can also check this video tutorial how to set permission to specific groups or users.

    Regards,
    Vassil Vassilev
    Telerik
    Do you want to have your say in the Sitefinity development roadmap? Do you want to know when a feature you requested is added or when a bug fixed? Explore the Telerik Public Issue Tracking system and vote to affect the priority of the items
  3. John
    John avatar
    51 posts
    Registered:
    11 Apr 2013
    19 Nov 2013 in reply to Vassil Vassilev
    Link to this post

    The video doesn't really help with my issue.

    1. I set up a content block.

    2. The editor role has rights to edit that content.

    3. I add a test user to the editor role.

    4. The test user logs in to the site and navigates to the page containing the content block.

    5. What is the test user suppose to see when they get to that page with the editable content block? I would expect them to see the edit icon or something similar for that block. But the test user sees nothing. How do I get it so that they can edit the content block???

  4. Steve
    Steve avatar
    3037 posts
    Registered:
    03 Dec 2008
    19 Nov 2013
    Link to this post
    Try giving the user backend rights...I think that's required

    I've always argued the page editing permissions are overly complex and not intuitive...one would assume your setup would work.
  5. John
    John avatar
    51 posts
    Registered:
    11 Apr 2013
    19 Nov 2013 in reply to Steve
    Link to this post

    Yea, It works in every other CMS that I've ever worked with.

    I'm really trying to keep as many users out of the backend as possible because it too seems overly complex and full of  ways for users to get into trouble.

    I'll give the backend user permission a try.

  6. John
    John avatar
    51 posts
    Registered:
    11 Apr 2013
    19 Nov 2013 in reply to Steve
    Link to this post

    I have now given the editor role inline edit permissions in the backend. Changing this now gives me a pencil icon on the right side of the screen. If I select that and choose the submenu "Edit Content" it takes me to a blank screen with the url "/mysite/home/Action/InEdit".  Or if I am logged in as the ultimate admin it still displays the original page but there is no editing capabilities at all.

    This seems like such a basic feature.......... I think it at least deserves a focused tutorial video.

  7. John
    John avatar
    51 posts
    Registered:
    11 Apr 2013
    19 Nov 2013
    Link to this post

    I've been trying to follow these instructions

    http://www.sitefinity.com/documentation/documentationarticles/user-guide/website-content/creating-and-editing-content-while-browsing-the-website

    But when I get to #2 the edit icon does not change color and the top toolbar never appears. I've tried this in IE11 and Firefox 25.1.

    When I am logged in as Admin the page refreshes and the edit icon changes to show "Exit Editing" but still no top menu bar as detailed in the documentation. If I do it while logged in as an "editor" the page refreshes to a completely blank page and the url that it refreshes to seems malformed or at least illogical.

    I'm starting to look back at DNN with fond memories....

     

  8. Steve
    Steve avatar
    3037 posts
    Registered:
    03 Dec 2008
    19 Nov 2013 in reply to John
    Link to this post
    Lad up firebugs console tab and see if there's any script errors.  The inline editing is pretty nice when you get it working.  the only crappy thing about it is it sends down kendo.metro.css...so if you,re using kendo controls on your page with a new skin it goes all to hell.
  9. John
    John avatar
    51 posts
    Registered:
    11 Apr 2013
    19 Nov 2013 in reply to Steve
    Link to this post

    Steve,

    Thanks for the suggestion.

    I am getting an jscript error ( /mysite/RestApi/Sitefinity/inlineediting/configuration HTTP status: 404)

     

  10. Steve
    Steve avatar
    3037 posts
    Registered:
    03 Dec 2008
    19 Nov 2013 in reply to John
    Link to this post
    Do you have the servicestack stuff setup?

    http://www.sitefinity.com/documentation/documentationarticles/upgrading-your-sitefinity-6.1-project-to-the-latest-version
  11. John
    John avatar
    51 posts
    Registered:
    11 Apr 2013
    19 Nov 2013 in reply to Steve
    Link to this post

    According to that document I have to rebuild the whole site? I was really trying avoid recompiling everything for an upgrade. Or do I just need to add the service stack portions to the web.Config?

    I have done no custom code for the site and never intend to. I just want a binary replacement upgrade to the newer versions so that I can get the promised inline editing.

  12. Steve
    Steve avatar
    3037 posts
    Registered:
    03 Dec 2008
    19 Nov 2013 in reply to John
    Link to this post
    If you're on 6.2 just make sure you have the webconfig changes so it knows where the RestApi stuff is
  13. John
    John avatar
    51 posts
    Registered:
    11 Apr 2013
    19 Nov 2013 in reply to Steve
    Link to this post

    Steve,

    First: Thanks for your patience and assistance.

    Getting closer. Now if I log into the administration site first and then go to the live site I get the editing pieces to all show up and I can make changes and edit just like I want. But I still have to go thru the backend first which is really undesirable for the "editor" role that I want.

    But if I log into the main site as an admin or editor I still do not get the inline editing.

     

  14. Steve
    Steve avatar
    3037 posts
    Registered:
    03 Dec 2008
    19 Nov 2013 in reply to John
    Link to this post
    Just to clarify:
    1) You are not logged in
    2) You visit your login page, and log in
    3) You go to the page you need to edit

    ...no pencil icon on the right-side of the screen?
  15. John
    John avatar
    51 posts
    Registered:
    11 Apr 2013
    19 Nov 2013 in reply to John
    Link to this post
    I finally figured it out... When I went thru the login process as my test user it was returning me to "/mysite/default.aspx" if I return to "/mysite/home" the inline editing works properly.
  16. Steve
    Steve avatar
    3037 posts
    Registered:
    03 Dec 2008
    19 Nov 2013 in reply to John
    Link to this post
    Okay, good stuff :)
  17. John
    John avatar
    51 posts
    Registered:
    11 Apr 2013
    19 Nov 2013 in reply to Steve
    Link to this post

    Now I just have to figure out how to get it to not return to the default.aspx page. LOL

     

    Thanks again

  18. Steve
    Steve avatar
    3037 posts
    Registered:
    03 Dec 2008
    19 Nov 2013 in reply to John
    Link to this post
    Logging in with the Sitefinity Login Widget?...have you tried setting the DestinationUrl?
18 posts, 0 answered